Galerie foto

Scurt istoric

          Biserica Patrauti este una dintre bijuteriile duhovnicesti si artistice ale Romaniei. Aceasta se afla in localitatea Patrauti, judetul Suceava, la mica distanta de Manastirea Dragomirna. Mergand dinspre Suceava spre Radauti, dupa aproximativ 10 kilometri, un indicator indica, spre dreapta, drumul spre Patrauti. Satul Patrauti apare in documente inca din vremea lui Alexandru cel Bun. Conform traditiei locale, satul a fost intemeiat in anul 1330, de un anume Patru.
          Biserica Patrauti sau “Biserica Sfanta Cruce din Patrauti” a fost zidita in anul 1487, fiind prima ctitorie certa a Sfantului Stefan cel Mare. Piatra de temelie a manastirii din Patrauti (astazi este biserica) a fost pusa la data de 13 iunie 1487. Legat de ctitorii acesteia, tabloul votiv il infatisa pe domnitor si pe familia acestuia.
          Pisania bisericii, in limba slavona, aflata deasupra portalului de intrare, consemneaza: “Io Stefan Voievod, Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput sa zideasca aceasta Manastire in numele Sfintei Cruci in anul 6995 (1487) luna iunie ziua 13.”
          Manastirea din Patrauti a fost intemeiata dupa lupa de la Scheia, pe Siret, pe careSfantul Stefan cel Mare a purtat-o impotriva ostilor unguresti conduse de Hroiot. Manastirea era destinata in special ingrijirii ranitilor proveniti dupa luptele purtate in preajma Cetatii de Scaun a Sucevei. Ingrijirea bolnavilor si ranitilor se facea in Bolnita manastirii; acesta era un obicei intrat deja in acea perioada in traditia manastirilor.
          Din punct de vedere al proportiilor acesteia, biserica este cea mai redusa dintre ctitoriile domnitorului si singura destinata a fi manastire de maici, ca “lacas pentru ostasii raniti in razboaie”. Celelalte ctitorii stefaniene au avut, initial, obsti de calugari. Desi de mici dimensiuni, cladirea este foarte frumos proportionata, pictura interioara fiind si ea deosebit de valoroasa.
          Biserica Sfintei Cruci din Patrauti a fost construita din piatra bruta. Biserica face parte din categoria celor mai vechi constructii, ce inmanuncheaza elementele vechi si originale ale arhitecturii moldovenesti: un altar cu o singura absida, un naos cu doua abside laterale si cu turla, un pronaos patrat.
          Biserica a fost pictata, in mare parte, imediat dupa ce a fost zidita. Pictura exterioara a bisericii a fost realizata in anul 1550, astazi aceasta pastrandu-se in mare parte. Pictura exterioara se rezuma la fragmente din “Judecata de Apoi”, realizata dupa anul 1550. Unele fresce din interiorul bisericii au fost pictate imediat dupa ce constructia a fost terminata, altele au fost pictate dupa zece ani, in timpul ultimului deceniu al secolului al XV-lea.

Localizare

Skip to content